Bara jag Kost & Recept

Del 4; kosttillskott för veganer/vegetarianer/gravida/ammande

( I samarbete med Helhetshälsa)

B12 var bland de första tillskottet jag började ta när jag bestämt mig för att äta plantbaserat/veganskt. Det är en superviktig vitamin som en verkligen behöver vara noga med att ta! Det första tecknet på vitamin B12-brist kan vara anemi, balanssvårigheter, problem med minnet och domningar/stickningar i armar och ben.

Varför vitamin B12?
Vitamin B12 behövs för en normal bildning av röda blodkroppar, för att de sk. “perifera nerver” och hjärnan ska fungera normalt. Vitamin B12 intar en särställning bland vitaminerna, eftersom B12 är den enda vitamin som inte finns “packad och klar” i de annars så vitaminfyllda grönsakerna. Det B12 som finns i kött, fisk, äggula och mjölk är tillverkat av bakterier som förekommer naturligt i djuren.
Även människan har bakterier som producerar B12 men kroppen kan tyvärr inte tillgodogöra sig detta. Orsaken är att “B12-bakterierna” finns i tjocktarmen (slutet av matsmältningssystemet) medan upptaget av B12 sker i tunntarmen, som ju ligger före tjocktarmen. Kor kan tillgodogöra sig bakteriesyntes av B12 i tarmen. Enmagade växtätare bland djuren får sitt B12-behov tillgodosett genom att äta avföring.

B12, vem behöver det? Text nedan hämtad från helhetshälsa.se

I kosten finns vitamin B12 endast i animaliska livsmedel. Personer som inte äter så mycket kött, fisk, ägg eller mjölk- produkter kan därför behöva tillskott. Veganer måste ta tillskott av B12.

Även allätare över 50 år kan behöva B12-tillskott, eftersom förmågan att ta upp vitaminet från maten ofta minskar med åldern.

Funktioner i kroppen:

Vitamin B12 bidrar till…

– normal psykologisk funktion
– normal energiomsättning och till att minska trötthet och utmattning …                                                                       – nervsystemets normala funktion
– normal homocysteinomsättning
– normal bildning av röda blodkroppar
– immunsystemets normala funktion
– Vitamin B12 har också en roll i celldelningsprocessen

(text hämtad från Helhetsehälsas hemsida)

 

 


Du kanske också gillar

Inga Kommentarer

Lämna en kommentarTranslate »